Petra Furač nastupila na svjetskom kupu u mađarskom Szombathelyu

GymTeam_Croatia

Od 6. do 9. listopada održan je World Challenge Cup 2016 u mađarskom Szombathelyu koji je bio i posljednja ovogodišnja stanica svjetskog kupa u sportskoj gimnastici. Na natjecanju su nastupili gimnastičari i gimnastičarke iz ukupno 24 zemlje, sa 6 kontinenata. Natjecanje je obilježila manjkava organizacija od strane Mađarskog gimnastičkog saveza, što je rezultiralo s mnogo otkaza nastupa i puno padova u kvalifikacijama.

Podsjetimo da se natjecanja svjetskog kupa odvijaju u dvije faze – kvalifikacije i finale. U kvalifikacijama nastupaju svi natjecatelji, a najboljih 8 natjecatelja na svakoj spravi  ima pravo nastupiti u finalu na pojedinoj spravi i boriti se za medalju.

Članica Hrvatske nacionalne vrste bila je i Karlovčanka Petra Furač, članica Gimnastičkog kluba Sokol Karlovac, koja je nastupila na gredi. Iako je bila debitantica na natjecanjima svjetskog kupa, Petra je zbog težinske vrijednosti svoje vježbe imala dobre šanse za ulazak u finale. Nažalost, tijekom nastupa je napravila jednu veliku grešku koja je dovela do pada sa sprave i blaže ozljede noge, te je vježbu morala završiti lakšim saskokom. To je bitno utjecalo na konačnu ocjenu jer je osim ocjene za izvedbu i težinska ocjena bila nešto niža, no konačna je ocjena bila dovoljna za osvajanje 11. mjesta na gredi. Petra je ovim dobrim plasmanom zaslužila i bodove za ukupni poredak Svjetskog kupa.

Petru je na samom natjecanju pratila njezina trenerica Robertina Kućan, a veliki posao odradila je i sutkinja Darija Herak koja je tijekom 3 dana natjecanja dijelila pravdu na gredi i tlu tijekom kvalifikacija te ručama, gredi i tlu u finalu.

Ovim natjecanjem započeo je „hladniji“ dio gimnastičke sezone. Slijedi posljednje kolo kupa Hrvatske za regiju Zapad koje će se održati u Ogulinu, na kojem će mnoge Karlovčanke i Karlovčani pokušati izboriti nastup na Završnici kupa Hrvatske početkom studenog u Nedelišću. Seniorke Petru Furač, Korinu Belokleić i Laru Belokleić očekuje i nastup na Pojedinačnom i Višebojskom prvenstvu Hrvatske, te nastup na međunarodnim turnirima u Mariboru i Novom Sadu na kojima će im se pridružiti i junior Lovro Čorak. Kraj ovogodišnje sezone Sokolaši će obilježiti tradicionalnom gimnastičkom Akademijom sredinom prosinca.

 

Darija, Petra i Tina

Powered by aj WordPress