Povijest kluba

Gimnastički šport u Karlovcu opstoji već više od stoljeća i četvrt, a vjerojatno i koju godinu više. Naime, vrlo je izvjesno da je i prije osnivanja organiziranog oblika tjelovježbe postojala jezgra zaljubljenika u gimnastiku koja je inicirala osnivanje sokolskog društva. Kako bilo, Pokupski sokol osnovan je na nedjelju 5. srpnja 1885. godine, i od toga dana i službeno brojimo vrijeme u kojem je gimnastika prisutna u Karlovcu. Dakle, u trenutku objavljivanja web stranice Gimnastičkog kluba Sokol Karlovac i obznanivanja ovih i drugih podataka o gimnastičkom športu, obilježavamo i slavimo 125 godina gimnastike u Karlovcu.

Tijekom turbulentnih razdoblja na ovim prostorima i gimnastika je imala uspješnih i manje uspješnih trenutaka. U raznim zadaćama i ulogama našla su se i velika imena poput Franje Bučara, Nikole Tesle, Leona Štukelja, Miroslava Cerara… i mnogih drugih velikana što samo potvrđuje i govori o bogatoj povijesti.

Treniramo u Sokolskom domu, dvorani koju su sokolaši izgradili 1934. godine i od tada je na usluzi gimnastičarima. Naravno, nesebično smo je dijelili i sa ostalim športašima. Kako Karlovac postaje sve bogatiji športskim prostorima, vjerujemo da ćemo u doglednoj budućnosti moći postaviti gimnastičke sprave u stalnoj postavi bez potrebe premještanja i prilagodbe drugim korisnicima.

Obuhvaćamo veliki dobni raspon od djece predškolske i školske dobi, do natjecatelja i športaša zrelih godina. Već deset godina blisko surađujemo s Dječjim vrtićem Karlovac, a brojnost školskih ekipa na gradskoj i županijskoj razini govori o tome koliko smo nazočni i u školama.

Od aktivnosti najmlađih izdvajamo Olimpijski festival dječjih vrtića na kojem redovito sudjeluje više od 600 djece iz grada i županije. U školskom sustavu gimnastičkih natjecanja naš klub je animirao više od 10 osnovnih škola s ukupno preko 80-ak učenika i učenica, a imali smo vodeću ulogu pri organizaciji obilježavanja Olimpijskog dana.

Na nedavno održanoj Završnici kupa u Nedelišću naših 25-tero predstavnika  bili su među brojnijim, a nismo zaostajali ni po broju odličja. Ističemo 1. mjesto ekipe juniora i 2. mlađih kadetkinja i kadeta.

Uzorno smo organizirali 17. Višebojsko prvenstvo Hrvatske, za najmlađe kategorije te 2. Prvenstvo Hrvatske za veterane na kojem su se istaknuli naši predstavnici u muškoj i ženskoj konkurenciji. Bili smo domaćini dva kola kvalifikacijskih natjecanja naše regije – Zapad

Ove godine djelovali smo u punom pogonu s tri profesionalna trenera, te uz više od desetak honorarnih trenera oformili ukupno 16 grupa prilagođenih dobnim i natjecateljskim programima koje sudjeluju na svim razinama od gradskih, županijskih preko regionalnih do državnih.

Powered by aj WordPress